Hellcat and The Heavenly Creatures / Suomi

Petra Innanen

HELLCAT AND THE HEAVENLY CREATURES

Joensuun taidemuseossa kesällä esillä olevassa näyttelyssäni HELLCAT AND THE HEAVENLY CREATURES  nähdään maalausta, piirustusta, animaatiota ja valokuvaa.

Teosteni  inspiraation lähteenä toimii POP-kulttuuri ja sen eri ilmiöt. Minua ovat kautta aikojen kiinnostaneet kieroutuneet sadut, b-elokuvat, sirkus, kabaree, musikaalit, arjen surrealismi, rock-musiikin visuaalisuus, drag-kuningattaret , kaikki huikaisevan kaunis ja tolkuttoman rujo. Taiteeni esittäytyy ensi näkemältä värikkäänä, iloisena ja kenties jopa naiivina. Toisella vilkaisulla, tarkemmin katsottuna saattaa kuitenkin paljastua jotain outoa ja kenties hieman pelottavaa, kuten esimerkiksi maalauksessa Firestarter, joka on mukaelma Suomen taiteen kulta-ajan maalareiden diiva-muotokuvista. Se on maalaus Angel Walkerista, aka, burleskilegenda Satan’s Angelista, joka iltapuvussaan poseeraa perinteikkään muotokuvamallin lailla. Tarkemmin katsottuna hän pitää palanutta tulitikkua kädessään ja näin takaa nouseva savu ja lavavalaistuksen häikäisy saa uuden merkityksen.

Mukana on teoksia muutaman vuoden takaa tähän päivään. Uusimmat teokset ovat uunituoreita, vanhin teos on Hong Kong Schlong  -maalauksen yhteydessä nähtävä musiikkianimaatio Skreppers-yhtyeen kappaleeseen 15,16,17.

Uusimmista töistä mukana on sarja muotokuvia, joissa yhdistävänä tekijänä toimii leopardikuosi jossain muodossa. Leopardikuosi on matkannut teoksissani mukana jo toistakymmentä vuotta.  Minua kiehtoo luonnossa esiintyvät eräänlaiset ”maastokuosit” . Leopardikuosi on vitsikäs, se on samalla vaarallinen ja konservatiivinen. On ihanaa olla samalla raitiovaunupysäkillä leopardikuosiin sonnustautuneen vanhemman rouvan ja nuoren rockpimun kanssa, jolla on samaa kuosia saappaissaan. Vaikkakin taas tällä hetkellä kovin muodikas kuosi, niin se kuitenkin henkii tietynlaista sisäisen villikissan esiintuloa oli se sitten kesytetty millaiseen kehykseen tahansa.

Joensuun taidemuseoon tulee myös pieni osio ”Leila Halkeama  Art Experience” -projektista. Leila Halkeama on draghahmoni,  joka luo taidetta puhtaan inspiraation vallassa vailla suodattimia. Leila on fiktiivinen hahmo, jonka meriitteihin kuuluu mm. San Fransisco Body Painting Championship –second runner up vuodelta 1979. Yleisö voi osallistua näyttelyyn värittämällä Leila-muotokuvia.

Teen myös esitystaidetta burleskin muodossa, järjestän juhlia ja esiinnyn. Mielestäni onnistuneet juhlat ovat suuri kokonaistaideteos, jättimäinen performanssi missä kaikilla on paikkansa ja funktionsa. Se,

voiko taide olla myös viihdyttävää ja onko viihdyttävä taidetta, on mielestäni aikansa elänyt keskustelu. Kokemuksen arvokkuutta tai tasokkuutta ei voi määritellä kuin kokija ja katsoja itse kunkin teoksen

tai tapahtuman äärellä.

Burleskiesitys on minulle suora jatkumo muulle taiteelleni, se on kolmiulotteinen ja vuorovaikutteinen visuaalinen teos, jonka kautta voin jakaa asioita mitä en voi saavuttaa maalauksen, piirustuksen tai

animaation keinoin.

Odotan näyttelyä innolla ja olen todella iloinen että se liittyy Ilosaarirockin juhlavuoteen!

Petra Innanen

***************************************************************************************

Joensuun taidemuseo, Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu, puh. 013 267 5388

avoinna: ti, to-su 10-16, ke 10-20, ma suljettu

Leave a Comment